Zoeken
  • monsieursalpicon

Croquets, blotenbillenvis en wijn


De kroket zou je onze nationale snack kunnen noemen, zelfs al is hij waarschijnlijk in Frankrijk ontstaan. In een druk uit 1705 van Le Cuisinier Royal et Bourgeois, geschreven door François Massialot (de chef van Lodewijk XIV) staat al een recept voor ‘croquets’. De helaas overleden recensent en culinair expert Johannes van Dam noemt dit het oudste recept.
Deze eerste croquet had de afmetingen van een ei. De salpicon zonder bechamel bereid, maar wel gepaneerd en daarna in reuzel gefrituurd. Diezelfde vulling werd overigens soms ook in deeg verpakt en gefrituurd zoals rissoles. In die vorm bestaat het gerecht al sinds de Romeinse tijd. Maar het oudste Nederlandse kroketrecept in drukvorm is afkomstig van de kok van koning Willem I en stamt uit 1830.

Binnen elk gezin is de kroket inmiddels welbekend. Uit de supermarkt, snackbar, automatiek of zelfs de camping. Zoals de camping waar ik vroeger kwam. Dan ging ik met de ouders van een maatje mee naar Netersel, een mooie tijd. Bijzonder ook dat een paar jaar later bleek dat dit het decor voor de New Kids film was, haha. Hoop alleen niet dat ze geïnspireerd zijn door mijn lange haren en Adidas slippers.Als we bij de slagboom aankwamen moest ik me altijd verstoppen in de klep van de auto, want dan hoefden we geen entree te betalen. Moest ik natuurlijk wel in de gaten houden dat de opzichter van de camping me niet zag. Kat en muis, maar dan anders.


Zo heb ik ooit ook een keer het geniale idee gehad om bij Center Parcs in het aquarium een boevenstreek uit te halen. De duikbrillen waren net op toen ik de tropische vissen wilde bekijken. Ik dacht, ik kan wel even naar de machinekamer lopen en daar mijn blote billen tegen de ramen drukken, dat zullen mijn vrienden die wél een duikbrilletje hadden best grappig vinden.Ze kwamen inderdaad niet meer bij, maar er zwommen ook andere mensen langs en die waren minder enthousiast. Twee halve manen tegen het glas maakt blijkbaar indruk. Zelfs de beveiliging kreeg er lucht van, dus werd een team opgeroepen om de blotenbillenvis te vangen en buiten het zwembad te gooien. Dat is uiteindelijk gelukt maar ik gaf me niet snel gewonnen. Voor de anderen een leuke show, die rennende mannen op slippers, en na een heerlijke achtervolging heb ik toch buiten op de rest moeten wachten. Niet elk creatief idee wordt gewaardeerd.


Afijn, terug naar meer culinaire zaken. We hadden een prachtige wijnproeverij met niemand minder dan de beste sommelier van Nederland. Ik ken hem al jaren, aangezien ik als leerlingkok met ‘m gewerkt heb. We hebben altijd contact gehouden en hij voorzag ons ook in Eersel, bij mijn restaurant Prikkelz, vaak van wijn-spijsadvies. Graag stel ik jullie voor aan een echte wijngod: mijn goede vriend Roy Pelgrim.Toen ik Roy vertelde over onze kroketten stond hij er meteen voor open om kritisch mee te kijken naar het product en toen ik hem vroeg daar een wijnselectie bij te maken zei hij direct volmondig ja. Megatrots ben ik om samen te werken met hem. En zijn uitgezochte wijnen zijn binnenkort ook verkrijgbaar via ons. Prachtige wijnen die niet zomaar ergens te koop zijn. Zorgvuldig gekozen en uniek in de regio.


Wordt vervolgd!

317 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven