Zoeken
  • monsieursalpicon

Moestuintjes, bewustwording en perfectie
Met mijn voeten in de klei staan, ik vind het heerlijk. Werken in een moestuin is dan ook één van mijn favoriete bezigheden. En denk nou niet dat een moestuin alleen is weggelegd voor mensen met een grote tuin. Je kunt zelfs een moestuintje aanleggen op je balkon. Ofwel, ‘moestuinieren’ is voor iedereen.


Je bent zodoende bezig met je eigen eten kweken (Own Grown Food), iets waarvan ik denk dat het na deze gekke tijd steeds populairder gaat worden. We worden sowieso steeds meer zelfvoorzienend. Niet puur om de gezondheidsvoordelen en de smaak, maar vooral omdat alles verandert in de wereld.


Hebben jullie ook weleens dat gevoel? Wat gaat de tijd snel. Kon ik de klok maar even stil zetten. Of alleen maar een momentje tegenhouden. Het is allemaal mooi, het geeft niet dat ik ouder word, ik voel me gelukkig. Maar ik wil dat dit moment altijd voortduurt. En ik besef me steeds meer wat ik nou echt leuk vind in het leven.Als ik jullie vertel dat het rollen van kroketten ongeveer mijn ‘yoga’ is, denken jullie misschien: waar heeft die krokettensjaak het over? Maar serieus, ik kom echt helemaal tot rust. Op de achtergrond muziek van Tino Martin, Grad Damen, Frank van Etten of een andere zanger van het vaderlandse lied. Een lekkere bak koffie erbij en ik start die nieuwe dag heerlijk op. Mijn kleine jongen van drie helpt me zo nu en dan mee en dat vind ik geweldig. Dan zegt hij: ‘papa mag ik ook een kroketje?’ Waarop ik alleen maar kan zeggen: tuurlijk lieverd, maar moet je nog wel even een kroketje binnenstebuiten op Engelse wijze en eentje op normale wijze paneren. Hahah nee hoor, ik smelt volledig en die momenten zijn heerlijk.


Trouwens, houden je kids niet van groente of ben je daar in de toekomst bang voor? Betrek ze dan in het groeiproces van groenten. Wanneer ze het proces van zaad tot oogst meemaken pakt dat positief uit bij het avondeten. Want hoe tof is het om courgette uit je eigen tuin te eten? Van de week had ik ‘Paw Patrol Knol’ gemaakt. Niets anders dan gewone knolselderij, maar het werkte perfect! Geef groenten een leuke naam, verstop ze in gerechten die ze wel graag eten of betrek ze bij die dingen die wij vroeger op de basisschool ook graag deden: eigen groente, fruit en kruiden kweken.Door deze rare tijd kijken we ook steeds meer naar wat we in ons lichaam gooien. We tanken onze auto’s niet meer vol met rode diesel, waarom zouden we zelf dan wel chemische zooi naar binnen duwen? Ik vind het allemaal spannend, maar ben er van overtuigd dat we vooral moeten focussen op wat goed is en waar we blij van worden. Echt eten. Geen gekke toevoegingen. En vooral weten waar het gerecht op je bord vandaan komt. Toen we begonnen met de kroketten zei ik dus meteen: we gaan enkel voor het allerbeste.


Ooit hoorde ik van een man die ik erg bewonder dat hij groenten had geleverd aan Alain Ducasse, de eerste chef die 3 Michelinsterren in drie verschillende steden heeft (in totaal heeft hij wereldwijd zelfs 19 sterren). Voor mij een echte held. Ducasse vertelde deze man iets heel simpels: wanneer je iets van buitencategorie wil maken, moeten al je ingrediënten van buitencategorie zijn. Alleen top+top kan top worden. Vanaf dat moment is het één van mijn lijfspreuken!Het is ook de weg die wij met onze kroketten en ragouts zijn ingeslagen. Ik wil niets minder dan perfectie. Van vlees en garnalen tot bloem, bouillon, specerijen, kruiden en paneermeel. Van de beste roomboter tot de mooiste eieren. Alles kraakvers en het summum in zijn soort.


Rest me nu niets meer te zeggen dan: wees lief voor je valentijn en de mensen om je heen. En volgende week, dan gaan we iets heel bijzonders aankondigen.


Wordt vervolgd!

144 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven