Zoeken
  • monsieursalpicon

Toeval

Bijgewerkt op: 11 jan. 2021Mijn oma maakte vroeger al handgemaakte kroketten. Recentelijk dacht ik: “laat ik eens kroketten maken samen met mijn drie jaar oude zoontje Dries.” Verse friet erbij en we hebben een feest. Lisa (mijn partner) is vervolgens naar de slager gegaan en haalde er runderbavette. Omdat bavette in zijn geheel gegaard kan worden krijg je prachtige, smaakvolle vleespakketjes. Vandaar de keuze.

De keurslager vroeg wat we ermee gingen doen. En na haar verhaal wilde hij wel een kroketje proeven. Zo gezegd, zo gedaan. Diezelfde slager belde op een ochtend en vroeg of het een optie was om er elke week 200 te leveren. Wat houdt ons tegen dachten we? Ik vind het leuk om mijn passie voor eten te delen. Dus waarom niet met een product waar heel Nederland dol op is?

Een banketproduct dat veel precisie en rust nodig heeft is iets dat echt bij mij past. Ondanks mijn neiging tot ADHD stortte ik me steeds verder in de materie van ‘de kroket’ en kreeg er meer en meer lol in. Ik heb heel mijn leven bij het bereiden van eten maar één regel gehad... als ik iets doe, dan doe ik het goed!

Dagelijks testen we onze kroketten kritisch, om te kijken hoe we deze krokante verwennerij nog lekkerder kunnen maken. Soms tot frustratie aan toe. Dan denk ik: “Ik schop deze zodadelijk over de schutting.” Wanneer het uiteindelijk precies volgens plan is gegaan, leg ik ze in de frituur. En hang ik er letterlijk, continu, met mijn hoofd boven. Vier hele, hele lange minuten. Zijn ze nu beter dan gisteren? Is de vulling mooi glimmend? Is de smaak van het vlees zoals bedoeld?


Zo niet, dan kijk ik weer een seconde of twee naar die schutting. “Als ik hem precies op mijn wreef raak, zou hij dan over de schoorsteen van m’n buurman vliegen? En hoeveel huizen verderop landt hij dan?” Dan komt er gelukkig weer wat realiteitsbesef en begin ik opnieuw en opnieuw en opnieuw.

‘’Perfectie is een heleboel kleine dingen goed doen.’’ (Marco Pierre White) En ja, dat is belangrijk!

Wordt vervolgd...

254 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven